Vampyrjägaren

Jag fick uppdraget att illustrera min första bok genom en teckningstävling. Målgruppen var barn i åldern 7-9 år. Jag skickade in bilder i två olika stilar som förlaget och författaren fick välja mellan, en mer realistisk och en friare. De var inte helt överens, så det slutade med att jag fick göra något mittemellan.

Min tanke med omslaget var att dra blicken till sig med hjälp av färg. Jag ville också väcka nyfikenhet genom att fokusera på en spännande scen med alla huvudpersoner, och en bok som spelar en viktig roll i berättelsen. I uppdraget ingick även en svartvit bild vardera för de tio kapitlen. Med lite tid över blev det även några små extra bilder - ju fler desto bättre helt enkelt.

Jag valde att bara använda svart och vitt, inga gråskalor, för att få så rent tryck som möjligt och slippa eventuellt raster. Jag skickade över skisser för godkännande innan jag färdigställde illustrationerna. Jag hjälpte även till med viss textgranskning och sättning av boken och omslaget.

Vampyrjägaren är skriven av Sanna Juhlin och gavs ut 2015 av Mörkersdottir förlag och finns att köpa på bland annat Bokus.

 

Timo har sommarlov och storebror Mika är barnvakt när föräldrarna jobbar. En dag dyker pojken Nisse upp. Han är nyinflyttad och säger sig vara vampyrexpert. I sin ägo har han en spännande vampyrbok som han gjort tillsammans med sin morfar. De är båda vampyrjägare. Via boken får Timo veta att vampyrer känns igen på de svarta kläderna och det bleka ansiktet. De är bistra och arga, dessutom livsfarliga att reta. Nisse tror att Timos storebror kan vara en halvvampyr. En pojke i förvandling. Har mjölken börjat surna därhemma? Tål storebror vitlök? Och finns det några bevis på hans mörka rum? Pojkarna börjar undersöka saken men är Nisse verkligen den han säger sig vara?

Mitt ena bidrag till teckningstävlingen
...och det andra.